Smashing geeft rolstoeltennistraining bij Tennis- en Squashclub Haren en organiseert rolstoel evenementen voor trainers, verenigingen en rolstoeltennissers . Rolstoeltennis is uitermate geschikt voor mensen die als gevolg van een beperking of een blessure niet meer in staat zijn om staand te tennissen. Rolstoeltennis zorgt voor een gezonde manier van bewegen, geeft je plezier en gezelligheid.
Het leuke van rolstoeltennis is dat je behalve met je groepje rolstoeltennissers ook met je familie, vrienden en bekenden kunt tennissen. Daarnaast biedt het mogelijkheden om jezelf te verbeteren en uit te dagen, dit bewijzen de Nederlandse toprolstoeltennissers keer op keer. Zij behoren al jaren tot de wereldtop.
Promo Video's Rolstoel Evenement Haren
Tennis- en Squashclub Haren
Oosterweg 86
9751 PK te Haren
Telefoon: 050 534 40 17
TSH (Tennis- en Squashclub Haren) is een prachtige tennisvereniging in Haren. Het park van TSH beschikt over 12 verlichte gravel banen, 4 kinderbanen, 6 indoor banen en 4 squashbanen. Deze vereniging heeft dus alles om jou het hele jaar te laten sporten!
Na het sporten kan je nog gezellig een drankje drinken en heerlijke hapjes nuttigen in het TSH-café. Ook is hier de mogelijkheid om een daghap te eten of een patatje voor thuis mee te nemen.
Om training te volgen bij TSH is het verplicht lid te zijn van de vereniging. De contributie van de vereniging en de kosten voor de trainingen staan los van elkaar.
Training
Voor meer informatie over de trainingen kun je contact opnemen met onze rolstoeltennistrainer.
Michiel De Boom
06 – 18 10 93 71
Rolstoeltennis Evenement Haren
Op zaterdag 24 februari 2024 organiseren Smashing & Tennis- en Squashclub Haren voor de eerste keer het “Rolstoeltennis Evenement Haren”. Op deze dag willen wij tennissers in verbinding met elkaar brengen en het rolstoeltennis in Noord Nederland promoten!
We zoeken voor deze dag nog sponsors & vrijwilligers!
Voor meer informatie:
Vrijwilliger: KLIK HIER
Sponsors: Informatie Sponsoring Rolstoel Evenement Haren (klik op link)
Het programma:
- PRAKTIJKDAG ROLSTOELTENNIS VOOR LERAREN
- ROLLERS & HOLLERS TOSS JUNIOREN tot 18 jaar
- ETEN
- ROLLERS & HOLLERS TOERNOOI vanaf 18 jaar
- AFSLUITENDE BORREL
PRAKTIJKDAG ROLSTOELTENNIS VOOR LERAREN (Gratis – 5 PO punten)
Tijdens deze dag deelt Joop Broens, privécoach van professioneel rolstoeltennisser Sam Schröder (nr. 2 van de wereld), zijn ervaringen en kennis op het gebied van rolstoeltennis. Hij laat o.a. oefeningen zien die tennisleraren in hun lessen kunnen gebruiken en is er alle gelegenheid om ervaringen te delen en vragen te stellen.
Dankzij sponsoring van Tennisschool Smashing is deze PO sessie gratis. Deelname aan de dag levert 5 PO punten op. Een voorwaarde om deel te nemen is dat je of een eerdere Workshop Rolstoeltennis hebt gevolgd OF de E-Learningmodule Rolstoeltennis succesvol hebt afgerond. Meer informatie e-learning KLIK HIER
ROLLERS & HOLLERS TOSS JUNIOREN tot 18 jaar
ETEN
Opgave
Kan via de inschrijvingsformulier toernooi.nl bij deelname Rollers-Hollers Toernooi 18+ of door een e-mail te sturen naar:
[email protected] met de onderstaande gegevens:
- Naam-Achternaam
- Aantal personen
- Eventuele voedsel-allergiën
ROLLERS-HOLLERS TOERNOOI 18+
- Naam-Achternaam
- Straatnaam + Nummer
- Postcode + Woonplaats
- Telefoonnummer
- E-mail adres
- Rekeningnummer (waarop wij het inschrijfgeld kunnen incasseren)
- Het niveau waarvoor je wilt inschrijven
- Of je Roller of Holler bent
- Naam dubbelpartner of als je een dubbelpartner zoekt
AFSLUITENDE BORREL
WANNEER BEN JE EEN ROLSTOELTENNISSER?
Je bent een rolstoeltennisser als je een permanente handicap hebt en daardoor niet goed in staat bent om staand te tennissen. Wil je op een hoger (internationaal) niveau toernooien spelen, dan moet je ook daadwerkelijk geclassificeerd worden als rolstoeltennisser.
Open klasse
De KNLTB-rolstoeltennistoernooien behoren tot de open klasse. In deze klasse spelen rolstoeltennissers met een permanente beperking aan één of beide benen. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een dwarslaesie of amputatie. Deze rolstoeltennissers hebben een normale arm- en handfunctie. In de open klasse hoef je niet geclassificeerd te worden. In principe mag iedereen die niet (goed) in staat is om staand te tennissen mee doen in deze klasse.
Quad klasse
In deze klasse hebben de rolstoeltennissers zowel een beperking aan de armen als aan de benen. Hierdoor zijn zij beperkt in het voortbewegen van hun rolstoel en het vasthouden van het racket.
Onder deze groep rolstoeltennissers vallen spelers met een beschadiging van het ruggenmerg (hoog in de wervelkolom), spelers met een halfzijdige verlamming, gebruikers van elektrische rolstoelen en spelers met een amputatie aan een arm en een been. Spelers die slechts één arm kunnen gebruiken om de stoel voort te bewegen, mogen één been hierbij gebruiken. Hierbij wordt de regel gehanteerd dat bij balcontact de voet geen contact mag maken met de grond.
Quad-spelers die mee willen doen aan KNLTB-rolstoeltennistoernooien moeten een medisch formulier invullen. Meestal is dat voldoende om in de quad-categorie geplaatst te worden. Is er enige onduidelijkheid, dan kun je als speler opgeroepen worden voor een classificatie door een Nederlandse ‘classifier’.
ITF-rolstoeltennistoernooien
Als je als rolstoeltennisser of quad-speler wilt deelnemen aan internationale rolstoeltennistoernooien, georganiseerd door de ITF, moet je geclassificeerd worden door een internationale ‘classifier’.
Classificatie
De classificatie bestaat uit:
- Het aanleveren van persoonlijke, medische en diagnostische informatie voor de beoordeling van een beperking (Medical Registration Form);
- Een evaluatiesessie bijwonen met een classificatiepanel, georganiseerd door de ITF.
Paralympische Spelen
Om deel te kunnen nemen aan de Paralympische Spelen moet een speler vóór de start van het evenement geclassificeerd zijn
Vragen of meer informatie?
Wil je meer weten over de regelgeving van de ITF kijk dan op de website van de ITF.
SPELREGELS
De spelregels en wedstrijdbepalingen die zijn vastgelegd in de Tennisspelregels, het Competitiereglement en het Toernooireglement van de KNLTB, gelden ook voor rolstoeltennis. Daarnaast zijn er ook enkele aanvullingen.
De rolstoel
De rolstoel wordt beschouwd als deel van het lichaam. Alle regels met betrekking tot het lichaam van de speler zijn ook van toepassing op de rolstoel. Als de bal in een rally tegen de rolstoel komt, is het punt dus voor de tegenstander. Verder mag de wedstrijd voor noodzakelijke reparaties aan de rolstoel niet langer dan twintig minuten onderbroken worden.
Tweemaal stuiten van de bal
De rolstoeltennisser mag de bal tweemaal laten stuiten. De speler moet de bal terugslaan voordat deze grond een derde keer raakt. De tweede stuit mag zowel binnen als buiten het speelveld plaatsvinden. De eerste stuit bepaalt dus of de bal in of uit is. Uiteraard mag de speler de bal ook na één stuit of als volley terugslaan. Vooral op hoger niveau komt het veel voor dat de spelers de bal na de eerste stuit slaan of zelfs bij het net komen om ballen weg te volleren.
De service
- Onmiddellijk voor dat de speler gaat serveren, moet de serveerder stilstaan. De speler mag zijn rolstoel vervolgens één duw geven voordat hij/zij de bal slaat.
- De serveerder mag tijdens de uitvoering van de service met geen enkel wiel enig ander gebied aanraken dan dat achter de achterlijn, binnen de denkbeeldige verlenging van het middenmerk en de zijlijn. Doet de speler dat wel, dan geldt dit als een ‘voetfout’.
- Als de gebruikelijke wijze van serveren lichamelijk onmogelijk is voor een quad-speler (een speler waarbij ook de functionaliteit van één of beide armen beperkt is), mag de speler of iemand anders de bal voor hem/haar laten vallen. Iedere keer moet echter op dezelfde manier worden geserveerd.
Het voortbewegen van de stoel met de voet
- Als een speler door zijn handicap niet in staat is de rolstoel via de hoepel van het wiel voort te bewegen, mag de speler de rolstoel voortbewegen door het gebruik van één voet.
- Zelfs als het een speler is toegestaan de rolstoel met gebruik van één voet voort te bewegen, mag geen enkel deel van de voet van de speler met de grond in contact zijn:
– tijdens de voorwaartse beweging van de zwaai, met inbegrip van het moment dat het racket de bal raakt;
– vanaf het begin van de servicebeweging totdat het racket de bal raakt.
Speler verliest het punt
Een speler verliest het punt als:
- hij/zij er niet in slaagt de bal terug te slaan voor die de derde keer de grond raakt;
- hij/zij enig deel van de voeten of onderste ledematen als rem of stabilisator gebruikt door deze op de grond of tegen een wiel te houden terwijl hij/zijserveert, een bal slaat, draait of stopt terwijl de bal in het spel is (afhankelijk van de regel over het voortbewegen van de stoel);
- hij/zij niet met tenminste één bil contact blijft houden met de rolstoel op het moment dat de bal wordt geslagen.
Geïntegreerd tennissen
Wanneer een rolstoeltennisser met of tegen een valide tennisser in het enkel- of dubbelspel speelt, dan speelt de rolstoeltennisser volgens de regels van het rolstoeltennis en de valide tennisser volgens de ‘gewone’ spelregels. In dit geval mag de rolstoeltennisser de bal dus tweemaal laten stuiten en de valide speler maar één keer.
WEDSTRIJDEN SPELEN
Tennis bestaat naast trainen voor een groot deel uit wedstrijden spelen. Door veel wedstrijden te spelen word je steeds beter én krijg je meer plezier in de sport. Als tennisser kun je op meerdere manieren wedstrijden spelen: vrij spelen op de club, competitie spelen, je inschrijven voor een toernooi of meedoen met de KNLTB Match Rolstoeltennis.
Als rolstoeltennisser kun je deelnemen aan de competitie. Tijdens de competitie speel je in teamverband wedstrijden voor jouw club en kan jij je spel en tennisvaardigheden ontwikkelen. Je kan als rolstoeltennisser deelnemen aan de reguliere competitie. Een rolstoeltennisser en valide tennisser kunnen prima samenspelen in zowel het enkel- als dubbelspel.
Hetzelfde geldt voor het spelen van toernooien. Voor rolstoeltennissers zijn er veel verschillende soorten toernooien, geschikt voor alle leeftijden en ieder spelniveau. Ook KNLTB Match Rolstoeltennis biedt de mogelijkheid om laagdrempelig vriendschappelijke wedstrijden te spelen met én tegen andere rolstoeltennissers.
Jaarkalender
Gedurende het jaar kun je als rolstoeltennisser deelnemen aan diverse toernooien, competities en activiteiten. Klik hier voor de volledige jaarkalender.
SPEELSTERKTE EN RANGLIJSTEN
Iedere tennisser die lid is bij de KNLTB heeft een speelsterkte. Door het spelen van competitie en toernooien kun je je speelsterkte verbeteren. Daarnaast kun je met het spelen van rolstoeltennisranglijsttoernooien punten verdienen voor de ranglijst.
Speelsterkte
Je speelsterkte wordt bepaald volgens het ‘Dynamisch Speelsterkte Systeem’, maar voor de spelers die op de KNLTB Rolstoeltennisranglijst staan, geldt het volgende:
- Positie 1 t/m 6: categorie 6
- Positie 7 t/m 30: categorie 7
- Positie 31 en verder: categorie 8
Voor spelers die net begonnen zijn en volgens de speelsterktebepaling speelsterkte 9 moeten blijven, wordt speelsterkte 9 gehandhaafd.
KNLTB Rolstoeltennisranglijst
De KNLTB Rolstoeltennisranglijst wordt samengesteld op basis van ranglijstpunten die spelers verdienen tijdens de KNLTB rolstoeltennisranglijsttoernooien. De resultaten behaald in deze toernooien zijn gedurende één jaar geldig voor de Rolstoeltennisranglijst. Het aantal bonuspunten wordt bij het opmaken van elke Rolstoeltennisranglijst opnieuw vastgesteld op basis van de actuele wereldranglijst. De meest actuele versie van de nationale ranglijsten vind je op MijnKNLTB.
Internationale rolstoeltennisranglijst
De ITF (International Tennis Federation) stelt een internationale rolstoeltennisranglijst samen op basis van ranglijstpunten die een speler verdient door deel te nemen aan internationale rolstoeltennistoernooien.
TRAINING & FINANCIËLE ONDERSTEUNING
Als rolstoeltennisser kun je meedoen met de gewone training op de vereniging, aparte rolstoeltraining krijgen en/of op een andere locatie trainen. Soms zoeken rolstoeltennissers elkaar op en is een groep rolstoeltennissers lid van één vereniging. Uit praktische overwegingen worden vaak trainingsgroepen geformeerd bij één of enkele verenigingen in de regio. De trainingen worden gegeven door ervaren, gecertificeerde rolstoeltennistrainers en in sommige gevallen ook financieel ondersteund door de KNLTB.
Kun je voor trainingen niet terecht op jouw vereniging, dan helpen wij je graag om een geschikte trainingsgroep te vinden. Neem daarvoor contact met ons op via [email protected].
Aanvraag financiële ondersteuning
Jaarlijks ondersteunt de KNLTB (beginnende) rolstoeltennisspelers tot en met 21 jaar met een financiële ondersteuning voor het volgen van trainingen. Het ondersteuningsbedrag bedraagt max. € 200,- per speler per jaar. Zowel verenigingen als tennisscholen kunnen een aanvraag indienen. Het aanvragen van de subsidie is mogelijk via dit online formulier.
Kijk hier voor de richtlijnen voor het aanvragen van financiële ondersteuning. Let op, de procedure is gewijzigd dus lees deze goed door voordat je het formulier gaat invullen.
Vragen?
Heb je vragen of wil je meer informatie over het aanvragen van een subsidie? Neem contact met de KNLTB op via [email protected] of 088 – 130 26 00.